Мултимилиардерът Уорън Бъфет е известен най-вече с  инвеститорския си нюх,

...
Мултимилиардерът Уорън Бъфет е известен най-вече с  инвеститорския си нюх,
Коментари Харесай

Бъфет наема правилните хора. Защото търси най-важното качество

Мултимилиардерът Уорън Бъфет е прочут най-много с  инвеститорския си усет, само че основният изпълнителен шеф на Berkshire Hathaway упорства, че триумфът му се дължи преди всичко на способността му да наема верните хора.

Според Бъфет най-важното качество, което може да показва един претендент за работа, е честността.

„ Търсим три неща, когато наемаме нови хора. Търсим просветеност, търсим разпоредителност и търсим честност. Ако не претендентите, които смятате да назначите, не разполагат с последното, то първите две ще ви погубят. Ако желаете да работите с нечестен човек, то би трябвало да се надявате, че той е ленив и малоумен, тъй като в противоположен случай той ще ви съсипе “, споделя Бъфет.

Умният, независим и умел чиновник е фантазия за всеки шеф, само че през днешния ден мениджърите би трябвало да отделят особено внимание на изявлението за работа, в случай че желаят да получат отговорите, които да ги убедят, че претендента е честен и няма да компрометира своите морали и полезности в името на пари или власт.

Както споделя „ Оракулът от Омаха “: „ Нужни са 20 години, с цел да си изградите добра известност, и 5 минути, с цел да я съсипете. Ако се замислите над това, ще вършиме нещата друго. “

Когато става въпрос за назначението на нови чиновници, може да сте сигурни, че ще има претенденти, които ще покажат липса на честност по време ин изявлението за работа. Това важи в особена мощ през днешния ден, когато фирмите бързат да запълват празните места на фона на пандемията от COVID-19 и са склонни да подценяват демонстрации на неетично държание, които в противоположен случай биха били червени знамена.

Кандидатите за работа лъжат повече, в сравнение с мислите

Компанията Checkster, произвеждаща програмен продукт, които оказва помощ на работодателите да намерят верния човек за предлаганата от тях позиция, неотдавна направи анкета измежду 400 претендента за работа, която даде някои непредвидени резултати. Около 78% от участниците в прочуването са декларирали, че им се е случвало да лъжат за своето обучение, опит, достижения и умения, с които разполагат

От друга страна, когато Cheskter са създали анкета на 400 мениджъра и HR експерти, отговарящи за наемането на нови чиновници, 66% от тях са споделили, че биха приели неточна информация или даже измислици от страна на претендентите, в случай че те имат положително обяснени за тях или пък в случай че не могат да намерят по-добър човек за работата.

Прочуването на Checkster, озаглавено „ Наема ли компанията ви шарлатани? Проучване на етичните стандарти в процеса на назначение на личен състав “ (Is Your Company Hiring Charlatans? A Study of Ethical Standards in the Hiring Process, " ), открива, че претендентите за работа дават подправена информация във връзка с няколко неща:

39% лъжат за университета, в които са учили, или за дипломата, която имат

60% споделят, че разполагат с умения, които в действителност не владеят

32% си преписват непознати достижения

44% дават подправени рекомендации

„ Шокиращо е, че толкоз доста претенденти за работа са подготвени да дадат лъжлива информация по време на интервютата за работа. Само 16,1% от интервюираните споделят, че в никакъв случай не лъжат. Това значи, че множеството компании са цялостни с измамници “, споделя изпълнителният шеф на Checkster, Ив Лермуси.

Още по-обезпокоителното е, че неналичието на честност е присъща и за самите мениджъри, които дават отговор за назначението на нови чиновници. Цели 66% от работодателите признават, че са подготвени да назначат сходни хора при няколко условия. От тях:

3,3% споделят, че нямат никакъв проблем с това да назначат някой, който е дал подправена информация за себе си по време на изявлението за работа

14,5% ще назначат този претендент, в случай че мениджърът, отговарящ за изявлението за работа, е приел неговите неистини

13,6% са подготвени да назначат претендент, лъгал за своите умения и знания, в случай че не могат да намерят други претенденти

29,4% ще го назначат, в случай че има положително пояснение за своята неистина

Само 33,4% не биха назначили някой, който е лъгал за каквото и да е било

„ Данните демонстрират, че в доста компании има мениджъри, които следват много нереални „ етични стандарти “ и нямат проблем с наемането на хора, които лъжат по време на изявлението за работа или в своето CV. Това е рецепта за неуспех “, разяснява Лермуси.

Като се има поради че 8 от 10 претенденти за работа си признават, че лъжат за някакъв аспект от професионалната си подготовка, а две трети от работодателите са подготвени да ги назначат на работа, макар тези неистини, възможностите компанията ви да е цялостна с инициативни, честни и интелигентни хора, за каквито приказва Уорън Бъфет, са много ниски.

Бъфет е изцяло наясно с обстоятелството, че измежду претендентите за работа има доста шарлатани, което е и повода да слага толкоз огромен приоритет върху честността. Може да ви отнеме много време да намерите човек, който дава отговор на това изложение, само че в последна сметка търсенето ще си е коствало.

....................

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР